Фетална биометрия, Доплер

Специализирано ултразвуково изследване, което дава информация за размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; маточната шийка и в допълнение към това при доплеровото изследване информация за кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии.

Използва се за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на някои потенциални усложнения на бременността.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

  • Препоръчва се :

– При оплаквания като болки в корема, генитално кървене; ако не усещате или по-рядко усещате детските движения; ако сте имали произшествие (например падане, автомобилно произшествие или друго)

– При всеки рутинен преглед на 4 седмици за оценка на растежа на плода и по-често при високо-рискова бременност (усложнена с повишено кръвно налягане, захарен диабет, изоимунизация и др.).

  • Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема) и при необходимост и трансвагинално (през влагалището) – за оценка на маточната шийка. Трансвагиналното ултразвуково изследване е напълно безопасно!
  • След прегледа получавате протокол от изследването.

ДОПЛЕР

Чрез тази много важна функция на съвременните апарати се изследва кръвотока в съдовете носещи кръв, респективно и кислород и хранителни вещества до плацентата (маточните артерии), от плацентата към плода (пъпните артерии), в сърцето на плода и в много други кръвоносни съдове (напр. средна мозъчна артерия, ductus venosus).

Информацията се представя най-общо като: звук, различен цвят (в зависимост от посоката на кръвотока), различна интензивност на цвета (в зависимост от скоростта на кръвотока) и като двуизмерна графика за изчисляване на няколко показателя.

Основната роля на тази функция е при проследяване на бременност с висок риск, при неправилно образуване на плацентарните съдове (прееклампсия, интраутеринна рестрикция на растежа на плода, плацентарна недостатъчност), оценка на риска от хромозомни болести, диагностициране на сърдечни и други малформации.

Запиши час за консултация още днес

Напред