Лечение на стрес инконтиненция

Лазерната технология e революционна, фототермална, нехирургична опция за лечение на лека и умерена форма на стрес-инконтиненция и смесена уринарна инконтиненция.

Над ¼ от жените в активна възраст страдат от форма на инконтиненция, особено тези които са имали вагинално раждане. Противно на схващането, че инконтиненцията се среща при възрастни жени, в резултат на отслабен от възрастта мускулен тонус на тазовото дъно, голяма част (до 50%) от младите дами мълчаливо приемат това състояние като последица от раждането. Разтягането и загубата на еластичност в комбинация с увреждане на съединителната тъкан на тазовото дъно, са причини за различните степени на инконтиненция.

ВИДОВЕ ИНКОНТИНЕНЦИЯ ПРИ ЖЕНАТА:

Стрес-инконтиненцията е изтичане на урина причинено от кашлица, кихане или физическо усилие.

При детрузорна нестабилност или свръхвъзбудим пикочен мехур, жените имат неудържим позив за уриниране. Появява се в резултат на увреждане на мускулните влакна или нервите инервиращи детрузорния мускул. Този мускул осъществява микцията или евакуацията на урината от пикочния мехур.

Смесената уринарна инконтиненция е комбинация от горните 2 вида. Съществуват и други видове инконтиненция, но те не са обект на лечение с лазерната технология.

ВИДОВЕ ЛЕЧЕНИЯ НА УРИНАРНАТА ИНКОНТИНЕНЦИЯ:

 • Консервативно лечение на уринарната инконтиненция (УИ) – включва упражненията на Kegel за укрепване на мускулите на тазовото дъно или електромагнитна стимулация на тези мускули.
 • Хирургично лечение включва 2 вида интервенции – стандартна вагинална пластика с повдигане на уретрата и т.нар. слингови операции (поставяне на специални ленти или платна). Те от своя страна се делят на 2 типа: TOT (транс-обтураторни) и TVT (транс-вагинални ленти). Проучванията показват, че вторите са по-ефективни.
 • Лазерно лечение – лечение приложено във влагалището, при което апаратът излъчва микросекунден дълъг лазерен импулс и създава контролирано повишение на температурата в съединителната тъкан на влагалището. Увеличеното топлинно действие свива колагена и лигавицата, като по този начин влагалището се уплътнява, заздравява се и осигурява по-силна опора на пикочния мехур. Вагиналната терапия се комбинира с интрауретрална за максимален ефект и трайност на лечението.

ПРЕДИМСТВА НА ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ СТРЕС-ИНКОНТИНЕНЦИЯ И СМЕСЕНАТА ИНКОНТИНЕНЦИЯ:

 • Времето за една процедура е 40-50 мин. (правят се 3 процедури през 1 месец
 • Амбулаторна процедура – не изисква хоспитализация и обща анестезия.
 • Безболезнена процедура – използва се локална анестезия около входа на влагалището и долна трета на уретрата.
 • Незабавно връщане към ежедневните дейности (за 1 седмица се спират сексуалните контакти).
 • Ефектът от лечението продължава минимум 1 год. след третата процедура, след което се прилага 1 процедура годишно.
 • Подобрява се удовлетворението от половия контакт благодарение на стягането и уплътняването на влагалищните стени.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОЦЕДУРАТА?

Това е неинвазивна лазерна терапия за лечение на лека и умерена стрес-инконтиненция.

КАК РАБОТИ?

Методът използва специален наконечник, който контролирано излъчва лазерна енергия, предизвикваща затопляне на тъканите по хода на уретрата, предна влагалищна стена и външния отвор на уретрата. Това контролирано затопляне стимулира синтеза на нов колаген и ремоделира наличния, като по този начин се увеличава укрепващата функция на съединителната тъкан на влагалищните стени спрямо уретра и пикочен мехур.

КАКВО Е УСЕЩАНЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО?

По време на лечението се поставя специален стъклен спекулум във влагалището. През него се вкарва източник на специфичен лазерен лъч, който излъчва къси лазерни импулси върху влагалищните стени. Процедурата изисква прилагане на локален анестетик или анестезиращ крем около отвора на уретрата и в края на предна влагалищна стена. Това я прави абсолютно безболезнена и леко поносима.

Отнема 40-50 мин., след което пациентката може да извършва ежедневните си задължения и дейности. Възможно е поява на бистро течение, както и лек оток в областта на влагалищните стени, за 2-3 дни след процедурата.

За пълна проява на ефекта от лечението са необходими 3 процедури, всяка от които извършвана през 1 месец.

ИМА ЛИ НАУЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ЕФЕКТ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО?

При направени клинични проучвания и обучаващите лекари изпитващи ефективността на лазерната процедура, върху 107 пациента, с диагностицирани стрес и смесена инконтиненция, за период от 12 месеца, бяха постигнати следните резултати:

 • От 51 пациента с умерена до тежка стрес-инконтиненция, 6 са останали с умерена инконтиненция, 10 от тежка са преминали в лека форма, а 35 са докладвали липса на инконтиненция.
 • От 40 пациента с умерена до тежка степен на смесена инконтиненция, 33 са докладвали липса или лека степен на инконтиненция, а 7-са останали без подобрение.
 • 84 от 107 пациента, участвали в проучването, са оценили подобрението на инконтиненцията 6 месеца след лечението като отлично, 15 са докладвали значително подобрение и 8 леко до умерено подобрение.

Не са докладвани странични ефекти и дискомфорт по време на процедурата.