Кръвотечения при ранна бременност

Появата на кървене от влагалището в ранен срок на бременността (до 12 гестационна седмица) се среща при 10 – 25 % от бременните.

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА?

При наличие на остър или подостър колпит (възпаление на влагалищната лигавица) е възможно течението да е оцветено розово-кръвенисто. Това е резултат от възпалителните промени в слоевете на лигавицата, водещи до разкъсване на кръвоносни съдове с малък калибър. Основен симптом е наличието на различно по вид и количество течение, нерядко с розово-кръвениста оцветка. Често са налице и допълнителни оплаквания – парене, сърбеж, оток, дискомфорт и/или болка при уриниране или полов акт. Тези симптоми (дори и без налично кървене) задължително налагат гинекологичен преглед, евентуално микробиологично изследване и адекватно лечение.Категорично искам да подчертая – няма „нормално“ течение по време на бременност.

Друга възможност за кървене при ранна бременност е наличието на промени по маточната шийка. Те могат да бъдат от различно естество и са с различна прогноза. Популярно са известни като „раничка“ на шийката. Често се проявяват с оскъдно кървене след полов акт, гинекологичен преглед или затруднена дефекация. Задължително е да бъдат диагностично изяснени (гинекологичен преглед, цитонамазка, колпоскопия, биопсия) и правилно лекувани.

Никога на забравяйте – зад една „раничка“ може да се крие начален рак на маточната шийка!

Нарушенията в развитието на плодното яйце са основен фактор за кръвотечения в ранните срокове на бременността. Най-често се касае за частично отлепване на плодния сак от маточната стена, мъртъв ембрион, „кухо яйце“.

Частичното отлепване на плодния сак от маточната стена се характеризира с различно по количество (обикновено оскъдно до умерено) и цвят (най-често тъмно) кървене. Нерядко кървенето е придружено от болки в слабините – това всъщност са маточни контракции, при които се нарушава прикрепването на плодния сак към маточната стена.

Мъртъв ембрион – известен е с термина missed abortion. Обикновено 10 – 15 дни след ембрионалната смърт се появява оскъдно тъмно кафеникаво кървене от влагалището.

„Кухо яйце“ – касае се за генетично отклонение в най-ранните стадии на развитие на оплодената яйцеклетка, при което не се оформя и развива ембрион. Първият и най-често единствен симптом е оскъдно кървене към 8 – 10-та гестационна седмица на бременността.

Общото за трите описани по-горе отклонения от нормалното развитие на бременността е необходимостта от спешно диагностично изясняване на причината за гениталното кървене. „Златен стандарт“ е вагиналната ехография (ултразвуково изследване през влагалището). Само с нейна помощ е възможна точна и бърза диагноза с последващо адекватно поведение – усилия за запазване на бременността при частично отлепване на плодния сак и жив ембрион или прекъсване на бременността при мъртъв ембрион и „кухо яйце“.

На последно място като причина за кървене при ранна бременност поставям случаите на спонтанен аборт поради факта, че при тях всъщност се касае за краен етап на някое от описаните нагоре отклонение в развитието на плодното яйце – частично отлепване на плодния сак от маточната стена, мъртъв ембрион или „кухо яйце“.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ АКО СЕ ПОЯВИ КЪРВЕНЕ В РАННА БРЕМЕННОСТ?

1. Без отлагане се консултирайте с Вашия гинеколог.
2. Не отказвайте гинекологичен преглед – той не може да бъде причина за спонтанен аборт.
3. При възможност за избор на метод за ехографска диагностика, предпочитайте вагиналната ехография.