Бременността по седмици и месеци

3-та седмица от началото на последния ви мензис

ПЪРВИ МЕСЕЦ

Ден 1-ви на вашето бебе: оплождането 1 ч. 30 м. след овулацията

При еякулацията количеството сперма във влагалището е между 2 и 5 куб.см. При положение че нормалното съдържание на сперматозоиди в спермата е 100 милиона на кубически сантиметър, това прави между 60 и 500 милиона депонирани във влагалището.

Подвижните сперматозоиди постъпват в церевикалната слуз и преминават през шийката на матката за време от 2 до 10 минути. Те се придвижват в матката, подпомагани от контракциите и и се водят от въртеливите, насочващи движения на опашчиците си, със скорост от 2 до 3 мм в минута. Те стигат до горната тубарна част, където за час и половина до два часа става оплождането.

Много от сперматозоидите не изпълняват предназначението си. Максимум стотина до 200 от тях достигат в тръбата, в близост до яйцето. Много подвижни, те се тълпят около него.

Този нов живот, който сега започва, е животът на вашето бебе.

Новосъздадената клетка, зиготата, съдържа в ядрото си, което се получи при сливането на ядрото на яйцеклетката с това на сперматозоида, всички предпоставки, позволяващи и да се развива и да се превърне в едно ново човешко същество.
В тази първа клетка, която ще даде началото на всички останали, се съдържат заедно и бащините, и майчините хромозоми. Те носят всички гени – химичните агенти, в чиито ръце са събрани необходимите елементи за създаването и оформянето на новото човешко същество. Отличителните белези на бъдещото ви дете са вписани в хромозомите, които бавно се движат в средата на зиготата. Някои от тях са наследени от вас и от предците ви, останалите детето наследява от бащата и от неговите предци. От този момент нататък всичко е предопределено и нищо не може да се промени. Полът му, физическият му облик, цветът на косата, на очите, дължината на носа, формата на лицето и т.н., както и основните умствени заложби, всичко е вече програмирано и се съдържа в тази една – единствена клетка.

Делене – между 30-тия и 50-тия час от оплождането

Малко след оплождането първата клетка на вашето бебе ще се раздели. Това е деленето, в резултата на което се получават две клетки с еднаква големина. На свой ред всяка една отново ще се раздели на 4 към 50-тия час, след това на 8 към 60-тия час. Това е така наречената морула, във формата на топка, съставена от 16 клетки и наподобяваща черничев плод.

Пренасяне – между 72 час и 4 ден

Без да прекъсва деленето си, яйцето се предвижва от външната третина на тръбата, където е станало оплождането, към матката. Преносът продължава 3 дни. През тези 3 дни деленето продължава и броят на клетките в морулата непрекъснато нараства. Тук можем да споменем, че на този етап морулата е толкова голяма, колкото е клетката в момента на оплаждането и. Яйцето започва да нараства чак след 6-то делене, когато клетките вече наброяват 64.
На този стадий на деленето се наблюдават различия между клетките на морулата. Периферните клетки с по-малки размери ограждат по-големи централни клетки, които ще сложат началото на зародиша. Мъничката сфера ще получи вдлъбване в средата и така ще се образува пълна с течност кухина, в която се разполага клетъчната сфера – зародишевият мехур. Морулата минава в стадий на бластула.

От ембрионалния мехур ще се роди зародишът, а външните клетки ще изградят постепенно предпазващата го обвивка. Част от тази обвивка, наречена трофобласт, ще постави началото на плацентата.
На този стадий бластоцитът е с размери 250 хилядни от милиметъра.

Пристигане в матката – 4/5 ден

Бластоцитът достига матката между 4 и 5-тия ден след оплождането. В нея той плува свободно. Тогава блестящата обвивка на яюцето изчезва и с единия си край бластоцитът се долепва към лигавицата на матката.

Жълтото тяло в яйчника, което е получено от фоликула, освободил яюцеклетката, секретира огромно количество прогестерон. Именно прогестеронът не позволява на матката да получава контракции, както това се получава при менструацията, и по този начин запазва невредимо яйцето. И тъй като природата всичко е предвидила, през първите седмици от бременността трофобластът секретира един хормон, наречен гонадотропин, който поддържа активността на жълтото тяло.

ИМПЛАНТАЦИЯ (ВГНЕЗДЯВАНЕ) – 7 ДЕН

На седмия ден след оплождането, или на 21 (22) ден от началото на последната менструация, външните клетки на бластоцита започват да проникват в клетъчния епител на матката, поставяйки началото на имплантирането, което действително става през втората седмица след оплождането.

4- ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
2-РА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
1-ВИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
1-ВИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе неусетно за вас се настанява. Право да си кажем, имате достатъчно време. Нали то ще живее във вас цели 9 месеца?

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

ЕМБРИОНАЛНИ ПРИДАТЪЦИ

За да се развива бъдещото бебе се нуждае от вас, от вашия организъм. От вас то ще получава храна и кислород, на вас ще връща обратно отработените вещества, получени при обмяната. Обменът между майката и детето е възможен благодарение на една сложна система: ембрионалните придатъци. Това са плацентата и пъпната връв, които не са части нито от майката, нито от детето, а временни “ приспособления “, необходими за протичане на бременността, и ще бъдат изхвърлени с раждането на бебето.

Към тях трябва да добавим и амниотичната кухина, изпълнена с течност, в която се движи бебето.

ПЛАЦЕНТА

Плацентата е образувание, чиято основна роля е да осъществява обмена между кръвта на майката и кръвта на бебето. Преди да се превърне в отделен орган, тя преминава през различни етапи на развитие.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Все още не сте сигурна, че сте бременна. Надявате се, но това е всичко. На края на седмицата трябва да ви дойде мензисът. Ще дойде ли, или няма да дойде? Вече сте в очакване.

Ако мислите, че няма да издържите на напрежението, можете да си направите сама тест за бременност. Той се продава свободно по аптеките. Трябва да го направите 3 дни преди предполагаемата дата на мензиса, тоест 10 дни след оплождането. Дори да се окаже положителен, все още не е гаранция, че сте бременна. Може действително да е имало оплождане, начало на импалнтиране, а мензисът ви да дойде. Просто трябва да сте наясно, за да не останете излъгана в надеждите си.

Ако сте заченала, все още нищо не го подсказва, защото външно по нищо не личи. Организмът ви обаче се мобилизира.

5-ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
3-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
2-РИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
1-ВИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе вече не е яйце. Превърнало се е в зародиш с туптящо сърце!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Тази седмица е от изключително значение за него. На първо място, в резултат на ускореното клетъчно делене то расте с главозамайваща бързина – от 0,2 мм стига до 1,5 мм. От своя страна това делене се обособява в определени клетки, от които впоследствие ще се изградят всички органи.

От средата на 3-та седмица, тоест между 17-я и 19-я ден от развитието, главичното окончание на първичната бразда се издува, за да се получи клетъчно натрупване, от която ще се изгради централната нервна система. В началото под форма на дебела клетъчна връв, по-късно се вдълбава във формата на улей. Предната част на тази тръба се затваря по-късно, за да образува първичният мозък.

Друго постижение, което трябва да се впише в актива на вашето бебе: в края на 3-та седмица то вече се е сдобило със сърце, естествено много несъвършено, но туптящо сърце! От първичната бразда в областта на главата между 19-я и 21-я ден се обособява зачатък на сърце, което представлява две тръбички. Много скоро тръбичките оживяват от ритмични удари. Тези контракции се получават далеч преди образуването на специализираните контрактилни клетки и предхождат нервната възбудимост на сърцето.

Появяват се първите кръвоносни съдове. Ритмичните удари на сърдечния зачатък задвижват течността в съдовете. На този етап не съдържат червени кръвни телца, а първичните клетки, от които ще произлязат всички видове кръвни телца. Но така или иначе, кръвната група е генетично заложена още при появата на зиготата.

Както виждате, вашето бебе се организира много бързо, докато вие все още се съмнявате в присъствието му.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Началото на новата седмица е ознаменувано с едно изключителнопо своята важност събитие: отсъствието на менструацията ви.

Това, че мензисът ви не е дошъл, не представлява само по себе си признак за бременност, но все пак, при условие че имате редовен цикъл и сте направила всичко необходимо, за да заченете, шансът надеждите ви да се сбъднат е голям.

Дори да прокървите, не изключвайте възможността да сте бременна. Кървенето може да се предизвика от ерозия на кръвоносни съдове на маточната лигавица при имплантирането на яйцето. Дребните клинични признаци , които започват да се проявяват, потвърждават съмненията ви:

 • гърдите ви са наедрели и напрегнати;
 • сутрин ви се гади;
 • през деня чувствате внезапна отпадналост;
 • ставате нервна и раздразнителна.

Това са характерните признаци на начало на добре имплантирана бременност.

6-ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
4-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
2-РИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
1-ВИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе вече има формата на малко бобено зрънце! То расте толкова бързо, че само за една седмица ще стане двойно по-дълго.

На 21-я ден е дълго 1,5 мм; на 22-я ден е вече 2 мм, а само една седмица по-късно, на 28-я ден, е 5 мм!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Развитието на вашето бебе навлиза в решаващ етап. То се намира в началото на своята органогенеза, тоест изграждат се главните му органи. Това са все още рудиментарни, но годни в определена степен да функционират органи.

В края на 4-та седмица след зачеването вашето бебе вече е обособено.

Тази седмица се характеризира най-вече с появата на зачатъци на крайниците и на много вътрешни органи. Първите точки на вкостняването са в областта на горните крайници, тоест на ръцете, а тези на краката ще се появят впоследствие.

На 22-я ден двете първични сърдечни тръбички се сливат в една, която представлява серия от разширения и стеснения. Разширенията представляват първични вентрикули и предсърдия. Тъй като пространството, в което се развива сърдечната тръбичка, е тясно, тя се извива във формата на латинската буква S, придавайки присъщата за сърдечната система форма.

И докато сърдечната тръбичка заема мястото си, кръвоносните съдове на вашето бебе се развиват и стигат до кръвоносната мрежа на плацентата и на пъпната връв.

Кръвта се движи непрекъснато: от сърцето към аортата, после в придатъците, във вените и отново обратно към сърцето. При това движение кръвните клетки, разположени във въсите, участват в него, и ето че в кръвоносните съдове на вашето бебе започва да тече кръв.

Едва 4 седмици след зачеването вашето бебе има вече сърце и кръвообращение. Преди време трудно бихте повярвали подобно нещо, нали?

Паралелно с организирането на фетално – майчиното кръвообращение, постепенно се появяват всички главни органи на бъдещото ви бебе.

Вашето бебе в края на 4-та седмица. То расте толкова бързо, че в края на 4-та седмица главата му много ясно се обособява от острата му опашка, която го оприличава на попова лъжичка!

Вашето бебе е дълго 5 мм!

Централната нервна система продължава да се оформя с обособяването на три луковоци върху нервната тръбичка, появила се в края на 3-та седмица. Главният мозък ще произлезе от тези луковици. Гръбначният мозък е вече на мястото си! Той е много дълъг и стига до опашката.

Целият този “ нервен материал “ на гърба на малкия зародиш се организира и развива с по-бързи темпове в сравнение с другия, на корема му. Развитието във форма на спирала обяснява защо вашето бебе в този етап от развитието си прилича на запетая.

Във фронталната част започват да се изграждат сетивните органи: зачатък на вътрешното ухо, на окото, на бъдещите челюсти. Мъничката пъпчица на бъдещото езиче вече се е показала!

В средната част, от тръбичка, която преминава по дължината на зародиша и която наподобява първично черво, чрез пъпкуване ще се образуват всички храносмилателни органи. Леко разширение показва бъдещият стомах, от другата страна на който се показват зачатъците на черния дроб, на панкреаса и жлъчката. Те могат да се разпознаят и назоват някъде около 25-я ден.

Началните образувания на гръкляна и на дихателната тръба, от които ще произлезе бронхиалният ствол, както и зачатъците на изключително важните жлези – хипофизата и щитовидната жлеза – вече се очертават.

Към опашката на зародиша малко разширение, подобно на сляпо черво, ще се оформи като бъдещ пикочен мехур. Паралелно с това, първичните клетки, които ще дадат начало на половите клетки, започват да се придвижват към мястото, в което ще се развият, но като тестиси или яйчници.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Мензисът ви е закъснял вече с две седмици.

Клиничните признаци, появили се миналата седмица, сега се засилват, те потвържадават състоянието ви.

 • Гърдите ви са наедрели. Те са подути и болезнени. През опънатата кожа прозират сините вени. От време на време имате чувството, че зърната ви сърбят. Те са много по-изпъкнали. Самите ареоли също се променят: разширяват се, стават по-изпъкнали и потъмняват.
 • Матката също претърпява изменения. Тя леко нараства и шийката става по-мека на пипане. Преди оплождането матката има форма и големина на смокиня; 4 седмици след оплождането тя вече прилича на едра мандарина.

Церевикалната слуз се сгъстява в шийката под влияние на гестативните хормони и образува така наречената запушалка, която затваря изцяло входа на маточната кухина.

Влагалищните секрети стават все по-обилни и реакцията става по-кисела, като по този начин предпазват влагалището от евентуална микробна атака. За съжаление обаче влагалищната киселинност подпомага развитието на микроскопични гъбички, които предизвикват нежелателни микози.

Променяйки се и нараствайки, матката ще придърпва връзките, които я поддържат. Това обяснява леките придърпващи болки, които евентуално чувствате ниско в корема.

 • Общите изменения, предизвикани от прекомерното производство на хормони, при повечето жени се проявяват системно.
 • Позивите за гадене зачестяват. Гади ви се от всичко, особено сутрин, когато ставате от сън. Може да стигнете и до повръщане. Общо взето, нямате апетит и храносмилането ви е затруднено. Тези неприятности ще преминат.
 • Спите неспокойно. Започвате да страдате от безсъние, или обратното – необоримо е желанието ви да си поспите през деня.
 • Чувствате се уморена и без настроение.
 • Имате чести позиви за уриниране, вследствие на натиска на матката върху пикочния мехур. Тези позиви ще изчезнат скоро, когато матката започне да се повдига нагоре.
 • И нещо напълно необяснимо: вие, която толкова силно желаехте това бебе, изведнъж сте обзета от мрачни мисли. Малко остава да започнете да съжалявате. Не се безпокойте: това са пак тези ужасни хормони. Оставете организма си спокойно да привикне към новото си състояние, към промените, които трябва да направи в организацията си, и всички тези моментни неблагополучия ще останат само неприятен спомен. Гледайте напред, представете си, че бебето е вече пред вас.

ВТОРИ МЕСЕЦ

Започва 2-ят месец от живота на вашето бебе, през който то ще започне много бързо да наддава на дължина, тъй като само за четири седмици от 5 милиметра ще стане повече от 30 милиметра!

Започналият процес на органогенеза ще продължи: през тези 4 седмици всички органи на бебето са вече на място. Всяка седмица ще откривате чудесата, които то прави. Ръцете и краката му растат; лицето, очите, устата и ушите му се оформят. Вашето бебе е неуморимо. Денонощно, ежеминутно все нови клетки се появяват, съединяват се, за да се изградят нови тъкани. Животът бързо напредва. В края на 2-ия месец бъдещото бебе започва наистина да прилича на човешко същество.

Не забравяйте нито за миг привилегията, която сте получили: вие изграждате един нов живот.

7- МА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
5-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
2-РИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
КРАЯ НА 1-ВИ, НАЧАЛОТО НА 2-РИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе вече си има очи и уши съвсем в начален етап на развитие, но важното е, че вече се различават! Ръцете и краката, в момента наподобяващи малки лопатки, също започват да се оформят.

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

На края на 1-я месец от развитието му вашето бебе е дълго между 5 и 5,5 мм. Извивката му е много ясно очертана.

Главата на бебето все още е силно наведена към гръдния кош, но през тази седмица външният и вид ще претърпи значителни изменения. Вследствие на бързото развитие на мозъка тя ще нарастне твърде много. Разширението на нервната тръбичка продължава да се развива, което има за резултат оформянето на мозъчните полукълба.

Вашето бебе на 5 седмици.

Дълго е 7 мм!

Не се тревожете, ще се разхубави!

Първичната хрущялна тъкан се появява в пъпките, от които ще израснат крайниците, както и в първите елементи, от които ще произлязат гръбначните прешлени.

В края на 1-я месец се очертават пет първични лицеви зачатъци. Оформя се трапчинката, наречена първична уста, съставена от зачатъците на двете челюсти – горната и долната. В същото време изникват пъпките, които ще поставят началото на обонянието – издълбават се като трапчинки, оградени от носните напъпвания. Зачатъците на очите и на носа са ясно забележими. Постепенното моделиране на лицето продължава през следващите две седмици.

Колкото до вътрешните органи на вашето бебе, сърцето му е нараснало толкова много, че не се побира в пространството вътре. Представлява малка подутина, която тупти със собствен, ясно доловим при ехография ритъм. Тази седмица размерите на сърцето отново ще се удвоят.

Храносмилателната система продължава да се изгражда. Разширението, представляващо бъдещият стомах, се очертава, а черният дроб и панкреасът продължават да нарастват. В долното окончание отънялото черво и първичната пикочна система се събират в една обща точка, разположена в края на опашката и наречена клоака.

В предната част на зародиша напъпва малка дихателна торбичка, произлязла от същото първично черво, което постепенно се развива.

Както сама виждате, вашето бебе работи бързо и добре!

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Гърдите ви наедряват, а матката нараства и “ върви “ напред.

Дребните неразположения са упорити. Ще продължат да ви тормозят до края на 2-рия месец, след което напълно ще изчезнат. Нямате апетит, стомахът ви се подува, имате киселини, въпреки голямата умора не можете да спите добре, а гаденето, което изпитвате, ви трови живота. Всичко това допълва безпокойството и чувството ви за отпадналост.

Трябва да се примирите с тези неудобства. Те съществуват само за да не забравяте, че изпълнявате главната роля в едно чудодейно начинание: проследявате оформянето и развитието на вашето бебе в собствения ви организъм. Не е ли истинско чудо? В негово име трябва да сте готова на всякакви изпитания, които ще посрещнете смело.

Към вече изброените дребни неразположения могат да се прибавят и още няколко:

 • силно слюноотделяне, което ще се прекрати от само себе си в 5-ия месец;
 • констипация ( запек ), причинена от ленивата гладка мускулатура на храносмилателната система;
 • нарушения в кръвообращението, придружени от усещане за тежест в краката. Това чувство може да се появи още в началото, поради факта, че притокът на кръв се засилва
 • вече храните две същества. Увеличената кръвна маса задържа кръвообращението в обратната посока – от долните крайници нагоре. През следващите месеци този процес ще се засили.

8 -МА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
6-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
2-РИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
2-РИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе може да ви се изплези, то вече си има език!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е между 10 и 14 мм и тежи 1,5 г. Представлява все още един бързоразвиващ се зародиш. Клетките му непрекъснато са подложени на делене, за да образуват все нови и нови тъкани.

Главата му продължава да нараства и е много по-голяма в сравнение с тялото. Остава все така приведена към гърдите.

Лицето на вашето бебе продължава скоростното си оформяне чрез сливането на носните и челюстните зачатъци. През отворената уста се забелязва малък език. Очите, разположени отстрани на главата, започват да се доближават. Очният нерв полага началото на развитието си. На челюстите се появява тънка пластинка, от която ще се изградят зъбите.

Крайниците се удължават. Окончанието им със форма на лопатка вече е разделено от останалата част със стеснение, което изобразява китката или глезена. Четири бразди разделят пет по-плътни части – бъдещите пръсти. Ето че скоро вашето бебе ще има ръце и крака!

До този момент цялото му тяло беше покрито с един слой клетки. На свой ред те са подложени на делене, напластяват се и изграждат различните слоеве на епидермата.

Вашето бебе е дълго 10 – 14 мм

Бебето все още е много свито. Оформящите се постепенно прешлени се разполагат по протежение на гръбначния мозък и образуват гръбначния стълб, който се прикрепя от новосъздадените мускули на гърба.

Сърцето и черният дроб заемат огромно място в мъничкото телце. Останалото е заето от много широката пъпна връв. С развитието на бебето тя изтънява.

Всички останали органи, все още много дребни, продължават да се развиват и да заемат определените им места. В края на 6-та седмица от оплождането стомахът вече е придобил окончателната си форма; по-ясно се очертава зачатъкът на белия дроб. С оформянето на бъбреците и на свързаните с тях проводи, пикочната система е налице.

Първичните полови клетки са стигнали местата, в които ще се развият половите жлези: съответно яйчници и тестиси. Полът на бебето още не е очертан ясно. Нищо не подсказва дали е момче или момиче, въпреки че полът е генетично определен още с първата новосъздадена клетка.

Яйцето, в което бебето плува, се разраства и издува все повече маточната кухина.
Въсите, които го обвиват, постепенно изчезват, освен на мястото на имплантирането – в маточната стена, където силно се развиват, изграждайки бъдещата плацента.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Още ви се гади? Чувствате се уморена? Чудесно! Това означава, че организмът ви реагира правилно и бременността ви се развива нормално.

9 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
7-МА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
3-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
2-РИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Още не сте го усетили, но вашето бебе вече се движи!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Вашето бебе е обхванато от трудов ентусиазъм! Изгражда се с невероятна скорост. От миналата седмица досега е станало двойно по-дълго!

Дълго е между 17 и 22 мм. Все още много по-обемиста от тялото му, огромната глава вече се крепи на оформилия се врат. Тя продължава да стои приведена към гърдите. Тялото обаче не е толкова свито. В обратния край опашката започва да закърнява.

Крайниците продължават да растат. Вече знаем, че още от самото начало в растежа си горните крайници изпреварват долните. Свиват се в лактите и леко се движат в китките. Вкостяването им е на етап първичен хрущял. Мускулите постепенно се оформят. Обособяват се пръстите на ръцете и краката.

Моделирането на лицето продължава. Очите се доближават, клепачите се очертават, носните кухини също, а челюстите заякват. Появила се е устната, покриваща горната челюст. Зъбните пъпки се нареждат в челюстите.

На този етап окото се различава съвсем ясно. Първичният мозък е пуснал две продължения, които стигат до очните зачатъци. Те се разтварят като венчелистчета, за да образуват ретината на очите. Кожата отпред се удебелява, като същевременно се избистря, за да се превърне в увеличителната леща, наречена кристалин. Той от своя страна извиква на живот роговицата. Ето как зрителният нерв е окончателно оформен и вашето бебе би могло да ви вижда!

Що се касае до вътрешните органи, щитовидната жлеза е заела постоянното си място – долепена е до трахеята. Сърцето започва да се прегражда на лява и дясна половина. То неуморно поддържа ритъма си: 80 удара в минута.

Вашето бебе е между 17 и 22 мм

В долната част на тялото клоаката се разделя на две части. Отзад се оформя първичният анално-ректален провод. В предната част се загатва първичният пикочополов провод.

Половите жлези все още не се различават. В зависимост от закодираната в гените информация, съответно ще има яйчници или тестиси.

Останалите органи продължават да се диференцират и да растат, докато стигнат етапа, в който ще могат да функционират. Органите могат да изпреварят в растежа си кухините, в които се разполагат. Такъв е случаят с черния дроб и сърцето, които силно издуват гръдния кош. Същото се отнася и за червата, чиито извивки много бързо се удължават, излизат от много тясна коремна кухина и временно се завиват в пъпната връв.

Чудото най-сетне стана: вашето бебе промърда!

Върти се около себе си като истински акробат. Движенията му са чисто рефлекторни, защото до мускулите не достигат все още сигнали от мозъка.

Тези движения стават много дълбоко вътре във вас и за съжаление вие не ги усещате. Не сте в състояние да ги почувствате. Но така или иначе те съществуват и ехографията ги регистрира. Едва в 4-я месец ще почувствате как бебето се движи. Още малко търпение!

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Хормонът хорионгонадотропин ( ХХГ ), който се открива много скоро след зачеването и който показва ,че сте бременна, сега достига максималното си ниво в организма ви. Тук се крие обяснението за позивите за гадене, за отпадналостта и за различните дребни неразположения.

10 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
8-МА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
3-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
2-РИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

В края на 10-та седмица вашето бебе е изградило почти целия си организъм. Докато наистина порасне и стане едно голямо човече все пак остава много време!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

То е дълго цели 3 см и тежи около 2-3 г. Като си помисли човек, че в тези 3 см бъдещ мъж или жена е събрано всичко: тупкащо сърце, вътрешни органи с различни функции. А в едрата глава, която бавно започва да се надига, постепенно и неотклонно се оформя мозъкът.

Лицето продължава да се оформя: външното ухо, разположено доста ниско, почти под устата, както и върхът на носа се открояват. Кухината на носа и на устата се събират посредством оформянето на небцето, а пъпките на млечните зъби вече са на място. Разпределени са по 10 на челюст. Ще се развият и ще се превърнат в 20-те млечни зъби на вашето бебе. Широко отворените очи все още не са закрити от клепачите, които са в процес на създаване. Вратлето постепенно се изправя и се появяват слюнчените жлези.

Крайниците са окончателно оформени с длани, стъпала и пръсти. Скоро палецът и показалецът ще се противопоставят.

Вътрешните органи продължават да се развиват. В края на 10-та седмица сърцето и цялата съдова система са окончателно изразени. С помощта на апарата Доплер вече могат да се чуят сърдечните тонове.

Във всеки самостоятелен организъм, а такъв ще е, когато се роди, и вашето бебе, лявата половина на сърцето има за задача, като се свива и влиза в досег с белодробните алвеоли, да доставя на останалите органи пречистена кръв, тоест кръв, примесена с кислород и хранителни вещества. От своя страна за да бъде пречистена, дясната половина на сърцето връща обратно към белите дробове наситената с въглероден двуокис кръв.

Вашето бебе в 10 седмица.

Очите му са широко отворени. Дълго е 3 см и тежи 3 г.

Първичното черво продължава да се удължава и да се навива в пъпната връв, където, поради липса на място другаде, се налага да проникне.

Каналите, през които се изхвърлят отработените от организма вещества, са запушени с ципа от външната страна: аналната и уретро-гениталната ципа. Между тях се намира перинеумът.

Външните полови органи още не са диференцирани, тоест на място са половите органи на момичето и на момчето. Започват да се оформят половите жлези. При момчето се появяват удължените влакна на тестисите. При момичето започва да се очертава центърът на яйчника.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Постепенно започвате да привиквате към новото си състояние и да понасяте по-филисофски дребните неразположения, които ви се случват през деня. Междувременно могат да възникнат други неприятности и неразположения. Опознайте ги, за да ги приемате без паника и да сте в състояние да ги облекчите, като не забравяте, че и те са преходни.

ТРЕТИ МЕСЕЦ

Вашето бебе е вече в 3-я месец. То представлява мъничко човече с огромна глава. Освен това си има крайници и повечето вътрешни органи са вече изградени. Вече не е зародиш, а фетус ( плод ) и прилагателното фетален се употребява при описание на органите и системите в организма му. Феталният период свършва с появата му на бял свят и се характеризира с бърз растеж. Темповете на клетъчното диференциране вече не са толкова бързи.

През 3-я месец вашето бебе ще стане 3 пъти по-дълго и 4 пъти по-тежко. Главата му обаче ще нараства относително по-бавно в сравнение с останалите части от тялото. Чертите на лицето му постепенно се изчистват и човешкото изражение надделява. Полът се определя: момче или момиче? Засега загадката остава неразбулена и можете да помечтаете.

Най-важното е, че се движи! По малко, разбира се, но се движи! Мърда леко ръце и крака, върти глава, свива юмручета. Не сте в състояние да усетите движенията му, защото все още са много слаби и защото е толкова мъничко. Като си помисли човек, че едва в края на 3-я месец ще е дълго само 10 см!

Не го усещате да се движи, но отлично знаете, че е там, вътре. Присъствието му е причина за всичките неразположения, с които всекидневно ви атакува още от началото на бременността. Третият месец поставя началото на чудно време, в което повечето от неразположенията ще изчезнат. Постепенно започвате да възвръщате физическата и психическата си форма.

11 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
9-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
3-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
КРАЙ НА 2-РИ, НАЧАЛО НА 3-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе е станало фетус, но за вас всичко е постарому: от деня на зачеването то си е и остава вашето бебе.

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 4 см от главата до опашната кост и 5,5 см от главата до петите. Тежи 10 г.

Вашето бебе е около 40 000 пъти по-голямо от яйцето, от което е произлязло. Основните системи в организма му са вече налице. Деленето на тъканите и растежът на органите допринасят до голяма степен за измененията, които настъпват във външния му вид. Едно от най-значимите изменения е постепенното повдигане на главата, която започва да се закръгля. Все още прекалено обемна, тя е около половината от цялата дължина на бебето.

Главното е моделирането на лицето и приликата с човешкия образ. Вашето бебе повече няма да бъде сбъркано със зародиш на някакъв бозайник, защото прилича на мъничък човек. Разделечените, поставени отстрани на главата очи, вече са отпред на лицето, а ушите се доближават до окончателното си местоположение. Ноздрите, които са запушени, все още са много разделечени, но носните кухини се съединяват с устата, а тя започва да намалява. Появяват се пъпките на нослето, очертават се устните. Клепачите продължават развитието си и вече покриват окото, което ще остане затворено в продължение на месеци, до окончателното оформяне на очната ябълка.

Крайниците продължават да растат, ръцете изпреварват краката и дължината им става пропорционална на тялото.

Коремната кухина е оформена и по този начин се прегражда една горна зона, където са сърцето и белите дробове в процес на развитие, и една долна зона – със стомаха, черния дроб, панкреаса, далака, тънките черва. Тези две зони са разделени от диафрагмата. Коремната кухина е още много малка, за да побере тънките черва, които продължават да се удължават, излизат и се навиват в пъпната връв.

Сърцето вече бие със 110-160 удара в минута. Трябва да се отбележи, че още от началото сърцето на детето е самостоятелно по отношение на сърцето на майката. То има собствен ритъм, въпреки че е подчинен на нервното състояние на майката. Когато тя внезапно изпадне в стрес, изпита силен гняв или преживява силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта и се увеличава, преминава през плацентата и влияе върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение на спокойната атмосфера за бъдещата майка.

Малкото тънко черво вече е в състояние да прави неволни мускулни движения, наречени перисталтични. Тези движения се разпространяват под формата на вълни и така веществата вътре в червата се придвижват.

Ако самият полов орган все още липсва, половите пътища вече са добре обособени. При момичето с провода на матката и влагалището, яйчниците, фалопиевите тръби; тестисите на момчето вече произвеждат тестостерон. Разположени са в задната коремна стена. Преместването на тестисите не представлява активно движение. То е пасивно и е свързано с разрастването на коремната стена.

ПЪПНАТА ВРЪВ

Това е крачето, свързващо бебето с майката посредством плацентата. На този етап на развитие пъпната връв е още много дебела, тъй като освен двете артерии и вената, които осигуряват живота на бебето, в нея са се навили и тънките черва – иначе не могат да се поберат в прекалено малката коремна кухина.

Чрез плацентата пъпната вена черпи от майчината кръв хранителни вещества и кислород. Посредством мрежа от малки венички тя ги насочва към органите на бебето. След това пъпните артерии отвеждат отпадъците, получени при обмяната на веществата, от бебето към плацентата, която ги връща обратно в кръвта на майката. Но всичко това при раждането се обръща: артериите са тези, които носят обогатената с хранителни вещества и кислород кръв, а вените отвеждат обратно “ мръсната кръв “.

Стените на пъпните кръвоносни съдове са богати на мускулни и еластични влакна, обвити са във вещество, подобно на желе, което ги предпазва. Тези елементи подпомагат свиването и бързото им запушване, така необходимо още при отрязването и завързването на пъпната връв.

Пъпната връв се удължава и стеснява с напредването на бременността. Изключително гъвкава, тя позволява на бебето да прави всевъзможни движения. С наближаването на раждането ширината и става около 2 см в диаметър, а дължината 50-60 см.

С раждането прерязването на пъпната връв прекъсва окончателно връзката между майчиното кръвообращение и кръвообращението на бебето, което вече е напълно независимо. Остатъкът от пъпната връв на коремчето на бебето изсъхва и пада след няколко дни, оставяйки незаличим белег: така нареченият пъп.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

– Матката ви на пипане вече е станала колкото едър грейпфрут.

– Сърцето ви бие с учестен ритъм. Това е пряк резултат от увеличението на кръвната ви маса. Привеждането в движение на цялата тази кръвна маса, 25 процента от която отива директно за плацентата, създава много работа за сърцето ви. Последствието за вас могат да се изрази в леко задъхване при усилие.

– Бъбреците ви имат повече работа. Доставяйки хранителни вещества и кислород на бебето, кръвта отвежда обратно отпадъците и трябва да ги изхвърли. Въглеродният двуокис е елиминиран от белите дробове, а токсините, получени при обмяната на веществата, се изхвърлят от бъбреците.

Ролята на плацентата

Преходен орган, необходим за поддържането на бременността и за развитието на бебето, тя служи едновременно за бял дроб, за бъбреци, за черва и за черен дроб. Плацентата изпълнява множество функции.

– Дихателна функция

– Хранителна функция

През плацентата към бебето се пренасят по кръвта всички основни хранителни вещества, получени директно след разграждането на храната, приета от майката.

Преминаването на водата, на минералните соли и на въглехидратите се извършва бързо. Някои вещества се отделят като запас ( желязо и калций ), а други се преобразуват вследствие на значителна метаболитна дейност. Докато дойде време черният дроб да поеме функцията си, съдържанието на кръвната захар на плода се регулира от плацентата. Това става чак към края на бременността.

Плацентата извършва и преноса на витамини, а именно тези от В група, както и витамините Е и D. Витамин А се събира в черния дроб, а витамин С се натрупва в плацентата, която го разпределя постепенно до 8-я месец. След това витамин С директно отива в в надбъбречните жлези и в черния дроб на бебето.

– Ендокринна функция

Разглеждана като истинска жлеза, плацентата произвежда собствени хормони, необхдими за правилното протичане на бременността и за доброто развитие на бебето. От 4-я месец нататък плацентарните хормони заместват яйчниците.

– Защитна функция

Антителата преминават от организма на майката и имунизират бебето против повечето заразни болести. Тази имунизация действа в продължение на 6 месеца след раждането – докато се изгради собствената му имунна система.

12 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
10-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
3-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
3-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе продължава да расте с ускорени темпове. За първи път бавно повдигащата се през последните седмици глава е почти изправена.

ВАШЕТО БЕБЕ

Дълго е 5 см от главата до опашната кост и 7,5 см от главата до петите. Тежи 18 гр.
Вашето бебе си има много мускули и може да прави най-различни спонтанни движения с тялото си. Мозъкът все още не е достатъчно развит, за да ги регулира. Знае се, че достига пълната си зрелост към 18-а година. Засега продължава да се изгражда. В началото на 3-я месец от бременността този процес се изразява в бурно размножаване, истински фойерверк от нервни клетки, наречени невробласти. Едновременно с размножаването си, невробластите се придвижват в мозъчното вещество.

В най-дълбокия слой на кожата започват да се оформят луковиците на космите и на косата, а също и пъпките за постоянните зъби, разположени под млечните зъби, които също продължават да се развиват. След 6-а година на детето започват да пробиват, измествайки съответните млечни зъби, и предизвикват падането им.
В панкреаса започват да се оформят Лангерхансовите острови – група клетки от изключително значение. Те секретират инсулин и глюкоген.

Черният дроб е огромен. Представлява приблизително 10 процента от телесното тегло. При раждането черният дроб ще се равнява на около 5 на сто от общото телесно тегло.

Когато всичко се намести, пъпната връв значително изтънява, понеже съдържа само кръвоносни съдове.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Прекалено голямата матка не може да се побира вече в тазовата кухина и се повдига, настанявайки се в коремната кухина. Понеже не притиска вече пикочния мехур, позивите за уриниране ще изчезнат. Общо взето, започвате да се чувствате по-добре. През тази или следващата седмица, като по чудо, гаденето също ще изчезне. Апетитът ви ще се върне. Внимавайте! Не се увличайте от еуфорични настроения, защото, ако не вземете мерки, има опасност за един месец да качите теглото си с 5 и повече килограма. Не капитулирайте пред сладкишите и вкусните неща. Следете внимателно теглото си: редовно, два пъти седмично. се качвайте на кантарчето.

13 -ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
11-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
4-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
3-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Тази седмица свършват първите три месеца от бременността ви. Вече сте извървели една трета от пътя.

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Ръстът му е 6 см от главата до опашната кост и 8,5 от главата до петичките. Тежи 28 г. Водата съставлява почти 90 на сто от теглото на вашето бебе! Главата му все още представлява почти една трета от тялото му.

Първите кости в началото са били хрущялни тъкани, появили се първо в крайниците, след това са се наситили с костни клетки и са се организирали в по-плътни тъкани. Нослето с отворени ноздри е вирнало мъничкото си хрущялче насред лицето, а и брадичката започва да се очертава.

Цялостният скелет, който наброява 110 кости, ще бъде изграден едва в юношеството.

Първите косми, поникнали от порасналите клетки на космените луковици, се появяват в областта на веждите и на горната устна. Това е изключително нежен пух, който ще окапе при раждането, за да бъде заменен от по-дебели косми.

През това време нервните клетки се размножават, диференцират, но все още не се съединяват. Мозъкът все още не е в състояние на функционира. За момента единствено двигателните влакна, произхождащи от гръбначния мозък, се включват пряко към сетивните влакна на мускулите, изграждайки кратките пътища на най-простите рефлекси.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

– Сърдечната ви дейност е по-участена в сравнение с времето преди бременността ви. Сърцето ви прави между 4 и 8 удара повече в минута.

– Сигурно вече сте забелязала: косата ви се е изменила, откакто забременяхте. Омазнява се по-малко, станала е по-обемна. Това се дължи на факта, че насищащите ви хормони на бременността, от една страна, спират нормалното и падане, а от друга, секретирането на мастните жлези. Косата ви отново ще започне нормално да пада след два месеца, до половин година след раждането. Освен това ще паднат и космите, които не са опадали през 9-те месеца на бременността. Вече сте предупредена и няма смисъл да драматизирате косопада, сполетял ви след раждането на бебето. Това е съвършено нормално явление и след няколко месеца всичко ще се оправи.

14 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
12-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
4-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
3-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Пръстчетата на вашето бебе вече започват да имат нокти!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 7 см от главата до опашната кост и 10 см от главата до петите.

Лицето на вашето бебе се изчиства. Очите му, все още отстрани, са се преместили отпред, докато ушите, които бяха на нивото на врата, сега малко са се повдигнали.

Черният дроб не е вече единственият производител на кръвни клетки. В това начинание му помага костният мозък, който постепенно напълно ще поеме тази функция. Ако бебето е момиче, яйчниците му започват да слизат към корема. Ако е момче, простатата вече е на мястото си. Половите жлези, оформени от няколко седмици, произвеждат необходимите хормони за съзряването на външните полови органи. Ако вашето бебе е момче, то си има вече малък пенис!

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Приемайте много калций, желязо и други минерали. Ако не се внасят в организма ви, бебето въпреки всичко, ще си ги набави за ваша сметка.

15 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
13-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
4-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
3-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе си отваря устата!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 8 см от главата до опашната кост и 12 см от главата до петите.

Главата на вашето бебе вече може да се измери с ултразвук. Диаметърът и е 3,2 см. С помощта на тази мярка, с разлика от няколко дни, може да се изчисли терминът на бременността.

Скелетът на вашето бебе продължава да се изгражда чрез непрекъснатото производство на костно вещество. Пръстите на ръката се свиват: вашето бебе стиска юмручета! Разтваря пръстите на крачетата си като ветрило! Тези движения обаче не са контролирани от мозъка.

Устата може да се отваря, затваря и да прави сукателни движения. Бебето гълта по малко от амниотичната течност, в която плува. То я изхвърля под формата на урина, с помощта на функциониращите вече бъбреци.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Коремът ви започва да се закръгля. Толкова незабележимо, че само опитното око може да се досети, особено когато сте облечена. Но вие, която се познавате добре, знаете, че тялото ви се е променило. Все още можете да си обличате дрехите, особено ако са с по-широка кройка, но няма да мине много време и ще се наложи да подновите гардероба си!

ЧЕТВЪРТИ МЕСЕЦ

През 4-я месец вашето бебе ще порасне страшно много, тъй като скоростта на растежа му ще стигне своя максимум, но то няма да се ограничи само с това – вече всички главни органи са на мястото си и са започнали да функционират. Досега действаха отделно един от друг. Сърцето например в началото биеше само за себе си. Постепенно то минава в подчинение на нервната система…отсега нататък ще реагира в зависимост от функциите на тялото, тоест в зависимост от нуждите на тялото.През 4-я месец ще се установят взаимодействия между отделните органи, които ще се учат да работят заедно – всеки орган в зависимост от функцията на друг – за да ръководят целия организъм. Това наместване и подреждане, чието начало е поставено, ще продължи и през следващите месеци. Започва дългият период на съзряване на вашето бебе.

Вие навлизате в прекрасен период, в който ще се чувствате отлично, тъй като гаденето и умората от първите месеци вече са изчезнали. На първо място и най – вече ще изживеете период на въодушевление, ще натрупате нов опит. Докато си лежите спокойно, внезапно ще почувствате едно лекичко движение вътре във вас. Разбира се, това е вашето бебе! За пръв път ще осъзнаете, че то действително е тук, във вас. Че е живо!

16 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
14-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
4-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
КРАЙ НА 3-ТИ, НАЧАЛО НА 4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Започва нов месец. Времето бавно, но сигурно минава…

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 9 см от глава до опашната кост и 14 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е около 3, 6 см.

От тази седмица вашето бебе освен неволните движения на ръцете и краката може да отваря уста, да върти очи и да свива вежди!

Дермата, или дълбокия слой на кожата, се диференцира през 3-я и 4-я месец в съединителна тъкан, съставена от еластични и колагенови влакна, които придават окончателния вид на кожата.

Скелетът може да се наблюдава на рентген. Преди това костите съдържаха много малко калций, за да могат да бъдат видени по този начин.

Сърцето прави 110-120 удара в минута. Изследователите доказват, че електрокардиограмата на фетус на тази възраст е същата като на възрастен човек.

Щитовидната жлеза започва да функционира и да произвежда щитовидния хормон. Освен другите си функции, щитовидната жлеза осигурява и растежа на детето. За правилното си действие се нуждае от йод – получава се чрез храната. Редовната консумация на морска сол осигурява достатъчно количество йод за организма.

Амниотичната кухина съдържа вече 250 куб. см течност. С напредването на бременността обемът и ще нараства.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Не забравяйте редовно да проверявате теглото си!

17 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
15-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
5-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе като че ли диша!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 10 см от главата до опашната кост и 16 см от главата до петите. Тежи 135 г. Дължината на стъпалото му е 2 см!

Ако сте раждали вече, ще почувствате движенията му, но ако това е първото ви бебе, все още не можете да ги усетите.

Белите дробове все още не са поели функциите на дихателни органи. Въпреки това се наблюдават псевдодихателни движения. Те са редки, нередовни и накъсани. Не бива да забравяте, че вашето бебе диша благодарение на вашето кръвообращение. Поради това засега то не се нуждае от бели дробове.
Вашето бебе е на 17 седмици.

18 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
16-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
4-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Тази седмица ще ви се случи нещо прекрасно!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 11 см от главата до опашната кост и 17,5 см от главата до петите. Тежи 160г.

Ушите започват постепенно да се наместват отстрани на главата, а очите много са се доближили. Ретината става чувствителна към светлината. Ако бебето имаше очи, щеше да вижда с тях!

Цялото тяло на вашето бебе е покрито с много фин, мек като коприна пух. Нарича се лануго.

Най-сетне чудото става: чувствате как вашето бебе се движи! Преди това сте ходили на ехография, при която сте видели как тупти сърцето му, но това е на екран, извън вас. Сега е съвсем друго. Чувствате как нещо се движи в корема ви! Там някой се вълнува!

Засега движенията са съвсем леки, напомнят пърхането на крилца на пеперуда. Но почакайте само и след известно време ще видите какво става!

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Голямото количество прогестерон, което произвеждате, действа отпускащо на цялата ви гладка мускулатура. Нежеланото страничко явление от това е забавянето на стомашните функции. Не оставяйте запекът да ви се наложи. Избягвайте много сладките храни. Не вземайте никакво лекарство, без предварително да сте говорили с лекар

19 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
17-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
5-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Вашето бебе си протяга ръчичките и крачетата! Движенията му могат да се наблюдават при ехографията.

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 12 см от главата до опашната кост и 19 см от главата до петите. Тежи 200 г.
Кожата на вашето бебе е придобила окончателния си строеж.

Нервните влакна на мозъка се обвиват в миелин. Това е богато на мазнини вещество, което служи за защитна обвивка. Позволява провеждането на нервните импулси без опасности от късо съединение.

Тънките черва на вашето бебе продължават да се развиват. Те още се удължават, извиват се и заемат окончателното си място.

В червата започва да се събира вещество, наречено мекониум. Бебето ще изхвърли мекониума още при раждането. Това ще бъде първото активно движение на червата му.

20 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
18-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
5-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
КРАЙ НА 4-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

В края на седмицата вече ще сте извървели половината път!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 13 см от главата до опашната кост и 20 см от главата до петите.
Тежи 240 гр.

Кожата на вашето бебе започва постепенно да става по-дебела, но засега е все още прозрачна. Появяват се ноктите и малко коса.

Размножаването на нервните клетки вече е приключило. Окончателният им брой – между 12 и 14 милиарда – веднъж завинаги е придобит. Постепенно след пълното съзряване на мозъка ( към 18-годишна възраст ) той ще започне да намалява.
Започвате да чувствате движенията на вашето бебе много по-ясно.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Подобно на всичките ви органи, щитовидната ви жлеза става по-активна. Резултатът е повишаване на телесната температура. Започва да ви става много топло и за да се възстанови равновесието, все повече се потите. Чрез изпотяването организмът ви се освобождава от токсините, които е произвел самият той и организмът на бебето. През лятото увеличаването на телесната температура създава известно неудобство. Ако ще ходите на почивка, по-добре е да изберете някое по-прохладно място. Ако бременността ви не е през зимата, не се обличайте прекалено. Слагайте си по няколко леки дрехи, които, ако се наложи, можете да свалите. Ако се изпотявате прекалено, ползвайте дезодоранти с пудра.

ПЕТИ МЕСЕЦ

Вашето бебе е тук вътре и присъствието му не може да мине незабелязано. Чувствате как подскача. Не се срамува да ви рита, дори посред нощ!

Настъпилият 5-ти месец е един чудесен месец за бебето, защото то притежава вече основата, върху която ще се развие човешката мисъл. Нервните клетки, наброяващи около десетина милиарда, вече са заели мястото си в мозъка му! Внушителна цифра, нали! Те ще започнат да се свързват помежду си, за да опашат с “ жици “ изключително сложния компютър, какъвто е човешкият мозък. Това комплектуване, което ще продължи през детството и юношеството, ще зависи изцяло от получената информация. В това отношение ролята на родителите като възпитатели е първостепенна.

21 – ВА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
19-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
6-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
5-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Знаете ли какво прави вашето бебе през деня? Спи!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 14 см от главата до опашната кост и 21,5 см от главата до петите.
Тежи 335 гр.

Взети заедно, главата и вратът на вашето бебе представляват една трета от ръста на вашето бебе.

То движи ръце и крака и дори хвърля къчове. Завързано за пъпната връв, върти педалите, обръща се и подскача безспир. Не обича да се заседява в едно положение и като се обръща насам-натам, протяга крака и стига до стената на матката! На корема ви изведнъж изниква подутина: това е вашето бебе, което се отърква о вас. Тази подвижна изпъкналост може би е кракът, ръката или главата му. Погалете лекичко движещата се бучица, за да покажете на вашето бебе, че сте разбрали, че е то.

Бебето прекарва в сън между 16 и 20 часа на денонощие. Когато спи леко, е достатъчно само едно потупване по корема ви, за да се стресне. Периодите на сън и будуване не съвпадат с тези на майката. Това обяснява защо можете да бъдете събудена посред нощ от вашето бебе – тъй като не му се спи, то се върти. Погладете лекичко корема си. Ще се успокои, а вие може би ще успеете отново да заспите!

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Бързо се задъхвате. Органите ви работят за двама. Вие отделяте много повече въглероден двуокис. Освен това трябва да елиминирате и въглеродния двуокис, отделян от вашето бебе, и да му доставяте кислород. В резултат на всичко това започвате да дишате по-учестено. Това ви прави подтлива на умора при усилие.

Трудността при дишането се обяснява и с факта, че като нараства, матката изтласква коремната маса нагоре, потиска диафрагмата и съкращава обема на гръдния кош.

Мозъкът ви е по-чувствителен към повишеното съдържание на въглеродния двуокис в кръвта, което може да предизвика замайване.

22 – РА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
20-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
6-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
5-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Ако бебето ви е момиче, то вече си има най-необходимото, за да ражда бъдещи бебета!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 15 см от главата до опашната кост и 22,5 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е 5,4 см.

Ако бебето ви е момче, скротумът е още твърд. Ако е момиче, влагалището започва да се оформя. Яйчниците вече съдържат първичните полови клетки. Вашето мъничко момиченце притежава около 6 милиона яйца! В този ранен период на развитие голям брой от тях ще дегенерират и при раждането ще остане само един милион.

Панкреасът започва да произвежда инсулин. Инсулинът е хормон от изключително важно значение – регулира нивото на захар в кръвта.

Амниотичната течност се стабилизира около 500 куб. см, чрез постоянен обмен между майката и бебето.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Както се казва, отворил ви се е апетит!

Хранете се, докато се заситите, още повече че сега чувствате по-голям глад, но не прекалявайте и не се отдавайте на лакомията. Това връщане на апетита ви е естествен отклик на промяната, станала в метаболизма ви.

Не е нужно да проверявате теглото си повече от един път седмично.

23 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
21-ВА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
6-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
5-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Невероятно: вашето бебе смуче палеца си!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 16 см от главата до опашната кост и 24 см от главата до петите. Тежи 440г.
Ноктите на бебето и финият пух, който вече покрива цялото телце, растат. Косата е все още рядка и тънка като копринени нишки.

От няколко седмици вашето бебе отваря и затваря уста, прави се, че суче. Може също да върти глава и да вдига ръце. Най-сетне успя да тикне палеца си в устата.

Белодробните алвеоли продължават да се развиват и респираторните движения зачестяват.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Обемът на кръвната ви маса е силно нараснал. Вашето бебе расте и трябва да го храните повече, ето защо 25% от кръвната маса отива към плацентата.

Поради затрудненото изкачване на кръвта към сърцето това нарастване на кръвната маса може да ви причини някои смущения:

– Леко кървене от носа и венците, в резултат от налягането на кръвната маса върху капилярите.
– Изтръпване на крайниците, тежест в краката, разширени вени, хемороиди. Разширяването на капилярите обикновено след раждането изчезва.

Увеличението на кръвната маса претоварва и разширява вените, които са склонни да намаляват тонуса, а оттам да пада и кръвното налягане. Спадането на кръвното може да предизвика неразположения – усещания на слабост и виене на свят например.

Тези смущения ще се засилят, а има опасност и да се появят през последните три месеца на бременността.

24 – ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
22-РА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
6-ТИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
5-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Ако можехте да видите само вашето бебе: цялото е набръчкано!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 17 см от главата до опашната кост и 26 см от главата до петите. Диаметърът на главата му е достигнал около 6,1 см.

В общи линии, вашето бебе е още много слабо и расте само на дължина.

Кожата му се е уплътнила и вече не е толкова прозрачна. Гъстата мрежа от вени, която я покрива, не се вижда. В нея са се зародили потни жлези и са започнали да произвеждат едно прозрачно и мазно вещество, което постепенно ще я покрие.

Очите не бебето си остават затворени, покрити от клепачи, които вече си имат мигли. Под смъкнатите клепки очите на вашето бебе продължават да се развиват. Ирисът се пигментира и вече си има определен цвят – кафяв, зелен или син? Ще разберете в деня на раждането. В действителност ще ви се наложи да почакате още малко, тъй като първите седмици цветът на очите не е ясно определен.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Бъбреците ви работят усилено, за да елиминират токсините, които циркулират в кръвта ви. Вашият организъм отделя повече, отколкото преди бременността ви. Това е резултат на повишената вследствие на бременността обмяна на веществата. А онова, което отделя вашето бебе, се увеличава с растежа му. В резултат на нарасналата функция – към нея трябва да прибавим и увеличената кръвна маса, която трябва да се пречиства, бъбреците са увеличили размерите си. И тъй като високото съдържание на прогестерон в кръвта забавя бъбречната функция, за препоръчване е да следите отблизо дейността на бъбреците – да пиете много течности, за да помагате максимално да отделят. По този начин ще бъдат избегнати различните инфекции.

25 -ТА СЕДМИЦА ОТ НАЧАЛОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ВИ МЕНЗИС
23-ТА СЕДМИЦА ОТ ОПЛОЖДАНЕТО
7-МИ ЛУНАРЕН МЕСЕЦ
КРАЙ НА 5-ТИ МЕСЕЦ ОТ БРЕМЕННОСТТА

Ехографията може вече да покаже дали вашето бебе е момче или момиче!

БЪДЕЩОТО БЕБЕ

Дълго е 18 см от главата до опашната кост и 28 см от главата до краката.
Тежи 560 гр.

Пъпките на зъбите произвеждат вече слоновата кост, необходима за бъдещите млечни зъби.

Ако бебето е момиче, влагалището му, което беше твърдо тяло, се е превърнало в куха тръба. Ако е момче, тестисите му все още не са слезли в семенните торбички. Броят на клетките, произвеждащи хормона тестостерон, се увеличва.

След 24-а седмица от последния мензис полът на вашето бебе с вероятна грешка от 20 процента може да се види на ехографа.

Ако предпочитате да не го узнавате предварително, да изпитате изненадата при раждането, предупредете лекаря, който прави ехографията.

Бебето има по-червена кръв от вашата! Това се дължи на червените му кръвни клетки – те за разлика от червените кръвни клетки на възрастните, са по-богати на хемоглобин. Имат и по-силен афинитет към кислорода.

Движението на нервните клетки, така наречените неврони, приключва сега, на 25-та седмица от последния ви мензис. От този момент те започват да се диференцират и изгубват способността си за делене.

Невронът, стигнал до местоназначението си – в различните части на мозъка – ще разположи наоколо си разклонения, наречени дендрити, както и по-дълги или по-къси продължения, наречени аксони. Аксоните ще сложат началото на нервните влакна, а дендритите ще стигнат до разклоненията на други нервни клетки. Така се прокарват необходимите нервни пътища, по които се предават нервните импулси, тоест издаваните от мозъка заповеди.

БЪДЕЩАТА МАЙКА

Сега коремът ви съвсем се е закръглил!

Вашето бебе расте, матката също се увеличава и в резултат на това вътрешните органи се “ разместват “. “ Разместването “ засяга най-вече диафрагмата, която се повдига, по-долните прешлени, които се разтварят, а стомахът леко бива избутан встрани.

Тези чисто механични смущения се прибавят към факта, че високото съдържание на прогестерон и без това забавя храносмилането. Стомахът се изпразва по-бавно, затварянето между хранопровода и стомаха не е толкова плътно, което обяснява връщането на киселините от стомаха към хранопровода. Много рядко се срещат бременни, които да не страдат от киселини. Когато бебето се появи, всички дребни неприятности изчезват като с магическа пръчица!