АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог
   
  ЕСТЕТИЧНА ГИНЕКОЛОГИЯ
  Лазерно лечение с CO2REIntima  
  Поставяне на филъри в интимната област  
  Лифтинг и лечение с мезоконци Aptos  
  Лифтинг с метода PRP  
 
     
  УЛТРАЗВУКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА БРЕМЕННИ

 
  Ранна бременност
  Скрининг 11-13.6 г.с.
  Фетална морфология II тм
 

 
 
  Фетална морфология III тм
  3D и 4D eхография
  Фетална биометрия, Доплер
  Фетална ехокардиография
 
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
 
 
  Профилактичен гинекологичен преглед  
  Пълен гинекологичен преглед  
  Гинекологични
ултразвукови изследвания
 
  ДТК, Колпоскопия,
Tестове за HPV
 
 
ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ
 
 
 

ЖЕНСКА КОНСУТАЦИЯ

Какво в същност е женската консултация?

В женската консултация последователно се проследява бременността на жената от момента на ретистрация до нейния завършек, както и първите 40 дни след раждането. Проследяването се състои от поредица прегледи, соматични и лабораторни изследвания, които не са разпределени равномерно през целия период на бременността, а честотата им варира в зависимост от напредването на бремеността и състоянието на бъдещата майка.

Как протича?

При първоначалното регистриране на бременност се прави цялостен и обстоен преглед на жената. Той включва ехография, измерване на таза, телесното тегло и лабораторни изследвания, в които задължително трябва да бъде включено изследване на кръвна захар и уреята. Не се пропуска и задължителното регистриране на кръвната група. Ако всичко е в границите на нормата и бъдещата майка е в първия триместър на бременността, следващата визита на пациентката се планира след 1 месец.

През второто тримесечие на бременността посещенията в женската консултация се планират през 4 седмици.

По време на последното тримесечие на бременността посещенията в женската консултация зачестяват, като бъдещата майка се подлага на цялостни лабораторни изследвания, стриктно изследване на кръвното налягане, проследява се за наличие на оттоци по крайниците и за белтък в урината.

През последния триместър от бременността наблюдаващият лекар прави цялостна преценка на състоянието на жената - съотношението на размерите на плода спрямо таза и евентуално подготовка за начина на раждане. Анализират се предишните бременности и раждания. Ако се налага раждане по оперативен път, в смисъл цезарово сечение, това трябва да е ясно 2 седмици преди термина за раждане, за да може по – лесно и спокойно да се планира оперативната намеса.

В момента в професионалните среди се води сериозна полемика относно раждането чрез цезарово сечение по желание на бъдещата майка. Все повече стават привържениците на мнението, че жената трябва да се чувства спокойна и сигурна, за да може по – лесно да поеме майчинските задължения, и затова е важно съобразяването с нейния избор. Основно правило в работата ни в болница е, че трябва да дадем максимална възможност жените да се насладят на майчинството.

Защо е необходимо да се посещава женската консултация?

Бременността е физиологично състояние на жената, но въпреки това понякога
тя протича с усложнения, застрашаващи нормалното развитие на плода и здравето на майката. Ролята на женската консултация в АГ Център ''LIVE'', както и в другите здравни заведения е ранното откриване на тези усложнения и адекватното поведение през цялата бременност. Ето защо непосещаването на женската консултация е риск, поемането на който е нещо немислимо за условията на днешното време.


 

(C) Всички права запазени - АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог, Стара Загора