АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог
   
  ЕСТЕТИЧНА ГИНЕКОЛОГИЯ
  Лазерно лечение с CO2REIntima  
  Поставяне на филъри в интимната област  
  Лифтинг и лечение с мезоконци Aptos  
  Лифтинг с метода PRP  
 
     
  УЛТРАЗВУКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА БРЕМЕННИ

 
  Ранна бременност
  Скрининг 11-13.6 г.с.
  Фетална морфология II тм
 

 
 
  Фетална морфология III тм
  3D и 4D eхография
  Фетална биометрия, Доплер
  Фетална ехокардиография
 
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
 
 
  Профилактичен гинекологичен преглед  
  Пълен гинекологичен преглед  
  Гинекологични
ултразвукови изследвания
 
  ДТК, Колпоскопия,
Tестове за HPV
 
 
ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ
 
 
 

Лечение на вагинална атрофия

Вагиналната атрофия, нар. още атрофичен вагинит, е закономерно явление в процеса на стареене, срещащо се при много жени. В резултат на пониженото ниво на естроген, се намалява кръвоснабдяването на влагалищните стени, те изтъняват и губят своята еластичност. Лигавицата на влагалището губи своята естествена лубрикация (продукт на трансудацията от съдовете минаващи под лигавицата, тъй като самата лигавица на влагалището няма жлези и влагалищното съдържимо е трансудат от тези съдове). Това води до чувство на сухота, зачервяване, възпаление, дискомфорт и чести цистотоподобни явления. Влагалищното рН е над 5-6, силно алкално, което благоприятства развитието на всякаква аеробна и анаеробна флора с риск за асцендиране на инфекцията и поява на тазово-възпалителна болест и дори пелвеоперитонит. Освен всичко това, поради атрофия, нерядко може да се появява кръвенисто зацапване, което да доведе до тревога у пациента и ненужни кюретажи. До 50% от жените в менопауза страдат от атрофичен вагинит, но едва ¼ от тях търсят лекарска помощ.

Симптоми на вагинална атрофия:

  • Сухота, сърбеж, парене във влагалището;

  • Болезнен сексуален контакт – диспареуния;

  • Леко зацапване след полов контакт;

  • Загуба на лубрикация;

  • Повишена честота на инфекции на пикочните пътища.

Кои жени са засегнати от вагиналната атрофия?

Вагиналната атрофия се причинява от липса на естроген, следователно засяга основно жени в менопауза, но също така и по-млади жени с онкогинекологични заболявания подложили се на лъчетерапия в малкия таз или рак на млечната жлеза, или приемали препарати подтискащи яйчниковата функция (като например Zoladex).

Кои са лечебните опции при вагинална атрофия?

  • Хормоно-заместващата терапия (ХЗТ) може да овладее широк спектър от менопаузални симптоми, предимно невро-вегетативни, но не упражнява ефект върху урогениталния тракт.

  • Друга опция са локални кремове с овлажняващ и лубрикиращ ефект, както и естрогенови кремове. Те не могат да се прилагат постоянно и имат временно облекчаващ симптомите ефект.

  • Лазерните системи предлагат амбулаторно, безболезнено, кратко и ефикасно лечение на вагиналната атрофия.

Какво представлява процедурата?

Принципът на действие е топлинно стимулиране на нов колаген и ремоделиране на наличния. В резултат на това се увеличава еластичността, кръвообращението, лубрикацията и съответно се гарантира комфорт във влагалището, в покой и по време на полов контакт.

Прилагат се 3 процедури през 1 месец, като много често пациентът чувства ефект още след 1 сеанс. Всяка процедура трае 30-40 мин., протича абсолютно безболезнено и комфортно, след което пациентката продължава извършването на ежедневните си дейности. Лечението на вагиналната атрофия с лазерна система до момента e най-резултатното и добре поносимо лечение.
 

 

(C) Всички права запазени - АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог, Стара Загора