АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог
   
  ЕСТЕТИЧНА ГИНЕКОЛОГИЯ
  Лазерно лечение с CO2REIntima  
  Поставяне на филъри в интимната област  
  Лифтинг и лечение с мезоконци Aptos  
  Лифтинг с метода PRP  
 
     
  УЛТРАЗВУКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА БРЕМЕННИ

 
  Ранна бременност
  Скрининг 11-13.6 г.с.
  Фетална морфология II тм
 

 
 
  Фетална морфология III тм
  3D и 4D eхография
  Фетална биометрия, Доплер
  Фетална ехокардиография
 
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
 
 
  Профилактичен гинекологичен преглед  
  Пълен гинекологичен преглед  
  Гинекологични
ултразвукови изследвания
 
  ДТК, Колпоскопия,
Tестове за HPV
 
 
ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ
 
 
 

Фетална морфология II тм

Това е високо специализирано ултразвуково изследване за аномалии на плода в 15 - 23 г.с..

Целта на изследването е:

- да се оцени прецизно анатомията на плода и да се изключат или диагностицират вродени структурни аномалии, достъпни за ехографията като диагностичен метод. Не всички аномалии могат да бъдат диагностицирани чрез ултразвуково изследване!

- да се извърши ехографски скрининг за хромозомни аномалии. С ултразвуковото изследване хромозомните аномалии не могат да бъдат диагностицирани, но могат да бъдат заподозряни!

В допълние към това се оценяват: размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; матката, маточната шийка и аднексите.При показания се извършва доплерово изследване – измерване на кръвотока в различните съдове на плода и пъпната връв, маточните и плацентарните артерии с цел прогнозиране на различни късни усложнения на бременността.

Използва се целият арсенал от ултразвукови технологии: 2D-ехография, 3D-ехография, 4D-ехография, доплерехография.

Може да се комбинира с БХС ІІ-триместър (15-20 г.с.).

Биохимичен скрининг ІІ-триместър (15-20 г.с.). Това е кръвен тест, при който в кръвта на бременната се изследват нивата на бета-ЧХГ (хормон с плацентарен произход) и АФП (белтък с произход от плода). С помощта на специална компютерна програма се изчислява риска за болест на Даун, тризомия 18 и спина бифида.

ЗАБЕЛЕЖКА:

• Препоръчва се за всички бременни.

• В 15-20 г.с. се използва за ехографски скрининг за хромозомни аномалии, за изключване на дефекти на невралната тръба, дефекти на коремната стена и някои други аномалии, възможни за диагностициране в този срок от бременността и може да се комбинира с БХС ІІ-триместър (15-20 г.с.). Най-информативно е в 20-23 г.с., когато могат да се открият около 80% от структурните аномалии.

• Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема) и при необходимост и трансвагинално (през влагалището) - за оценка на трудно достъпни за оглед през корема фетални структури и за оценка на маточната шийка. Трансвагиналното ултразвуково изследване е напълно безопасно!

• За целта може да се използва 2D-ехография или 2/3/4D-ехография със или без доплерово изследване.Вида на прегледа (2D или 2/3/4D) се уточнява при предварителното запазване на час и непосредствено преди самото изследване.

• Изследването задължително се документира, като веднага след него получавате протокол „Фетална морфология ІІ триместър"и при желание и непосредствено заявяване преди самия преглед и негов запис върху CD или DVD.

• Всяко отклонение от прегледа „Фетална морфология ІІ триместър" ще бъде подробно обсъдено с Вас.

• За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити в този срок от бременността, затова се препоръчва → Фетална морфология ІІІ триместър.

• Освен това, не всички аномалии могат да бъдат открити с помощта на ехографията като метод за диагностика! С ултразвуковото изследване хромозомните аномалии не могат да бъдат диагностицирани, но могат да бъдат заподозряни!

• Нормалният резултат от феталната морфология не отменя необходимостта от рутинните прегледи при проследяващия Ви гинеколог.

 

(C) Всички права запазени - АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог, Стара Загора