АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог
   
     
  УЛТРАЗВУКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА БРЕМЕННИ

 
  Ранна бременност
  Скрининг 11-13.6 г.с.
  Фетална морфология II тм
  Фетална морфология III тм
  3D и 4D eхография
  Фетална биометрия, Доплер
  Фетална ехокардиография
 
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
 
 

 
 
 
  Профилактичен гинекологичен преглед  
  Пълен гинекологичен преглед  
  Гинекологични
ултразвукови изследвания
 
  ДТК, Колпоскопия,
Tестове за HPV
 
 
ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ
 
 
 

Фетална биометрия

Специализирано ултразвуково изследване, което дава информация за размерите и растежа на плода; плацентата, пъпната връв и околоплодните води; маточната шийка и в допълнение към това при доплеровото изследване информация за кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии.

 Използва се за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на някои потенциални усложнения на бременността.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

• Препоръчва се :

- При оплаквания като болки в корема, генитално кървене; ако не усещате или по-рядко усещате детските движения; ако сте имали произшествие (например падане, автомобилно произшествие или друго)

- При всеки рутинен преглед на 4 седмици за оценка на растежа на плода и по-често при високо-рискова бременност (усложнена с повишено кръвно налягане, захарен диабет, изоимунизация и др.).

• Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема) и при необходимост и трансвагинално (през влагалището) - за оценка на маточната шийка. Трансвагиналното ултразвуково изследване е напълно безопасно!

• След прегледа получавате протокол от изследването.

Доплер

Чрез тази много важна функция на съвременните апарати се изследва кръвотока в съдовете носещи кръв, респективно и кислород и хранителни вещества до плацентата (маточните артерии), от плацентата към плода (пъпните артерии), в сърцето на плода и в много други кръвоносни съдове (напр. средна мозъчна артерия, ductus venosus).

Информацията се представя най-общо като: звук, различен цвят (в зависимост от посоката на кръвотока), различна интензивност на цвета (в зависимост от скоростта на кръвотока) и като двуизмерна графика за изчисляване на няколко показателя.

Основната роля на тази функция е при проследяване на бременност с висок риск, при неправилно образуване на плацентарните съдове (прееклампсия, интраутеринна рестрикция на растежа на плода, плацентарна недостатъчност), оценка на риска от хромозомни болести, диагностициране на сърдечни и други малформации.


 

(C) Всички права запазени - АГ ЦЕНТЪР “Live” - Доц. Д-р Мария Ангелова, акушер-гинеколог, Стара Загора